Een escape room heel laten, kan dat?

Kijken of jij het kan?

Ga naar onze reserveringspagina om te kijken wanneer we kamers vrij hebben!

In het dagelijks leven zijn de meeste mensen vrij goed in staat hun omgeving heel te laten. Ze hebben door schade en schande een lijst opgebouwd van handelingen die ze wel of juist niet moeten doen om materiële schade binnen de perken te houden. Zet ze echter in een escape room neer, en geen enkele norm lijkt meer te gelden. Terwijl onze spullen toch net zo breekbaar zijn als die in de buitenwereld.

Deze tips zetten we online in de hoop dat toch iemand ze leest en de volgende keer wellicht wat minder kapot maakt, bij ons of onze concurrenten. Ook is het is het wel lekker om de emotionele pijn van drie jaar dagelijkse spoedreparaties van je af te schrijven.

Als iets vast zit, zit het vast

Het lijkt misschien vreemd, maar ook in escape rooms moeten dingen permanent bevestigd worden. Als we een kast tegen de muur schroeven, omdat het niet de bedoeling is dat je ermee aan de wandel gaat, kan deze met een voet tegen de muur en heel veel kracht toch worden losgetrokken. Dat is dus niet de bedoeling! Het leuke is, dat je er met heel weinig kracht al achter kan komen dat iets gewoon vast zit.

Leg geen breekbare spullen op de grond

Als je iets gebruikt hebt, kun je het in de regel uit je handen laten vallen. Spreekwoordelijk! Delicate zaken zoals kleine apparatuur, glas- of aardewerk, houtsnijwerk, enzovoort moeten ook in escape rooms met het nodige respect worden behandeld. De boel valt dus bij voorkeur niet anderhalve meter naar beneden op het moment dat je het niet meer nodig hebt en het ligt ook liever niet op de grond te wachten tot iemand erop gaat staan. Zet het gewoon veilig weg.

We hebben tussendoor geen tijd om te klussen

Hou er rekening mee, dat we de kamer na jullie nog door iemand anders willen laten spelen, en dat "na" niet betekent "volgende week", maar "over een half uur". Je kunt dus bijvoorbeeld het behang van de muur trekken, omdat je denkt dat er een code onder zit verstopt, maar we hebben tussen de groepen door niet de tijd om heel de muur opnieuw behangen, dus dat kan niet de bedoeling zijn!

Het past niet door het kiertje

Niet alle voorwerpen in een escape room zijn direct voorhanden. Om te zorgen dat ze op enig moment tevoorschijn komen, stoppen we ze bijvoorbeeld in een kist met daarop een slot. Het is duidelijk dat je het slot moet verwijderen om het deksel open te kunnen klappen, maar je gaat je toch afvragen of de inhoud niet door het kiertje past. En of het kiertje niet groter kan worden gemaakt, zodat het er wel door past. Het antwoord op deze overpeinzingen is: "NEE!". Allereerst bederf je er je eigen plezier mee, omdat je één of meerdere puzzels (waar je nog voor betaald hebt ook!) overslaat. Daarnaast zal je team het je niet in dank afnemen, omdat je niet aan het nadenken, maar aan het mollen bent. Dat brengt ze namelijk in verlegenheid. Maar het vervelendste is dat ons vertrouwen in de mensheid nog verder onderuit gaat, als we weer eens iemand op een koffer zien staan, met z'n vingers in het kiertje en rukkend als een doorgedraaide gorilla.

Schrijf geen oplossingen op spullen in het spel

Mocht het nodig zijn dingen te noteren, dan liggen er een velletje papier en een pen voor je klaar. Met de pen mag je je helemaal uitleven. Het maakt ons niet uit of je nuttige dingen noteert, een poes tekent of jeugdherinneringen opschrijft. Zolang je het maar op het velletje papier doet! Als je een raadsel uitwerkt in een boek, moeten we het boek vervangen. Niet cool. Als je cijfercodes op meubilair kalkt, moeten we dat vervangen. Nog minder cool. Als je met de pen oplossingen in ons geverfde stucwerk kerft, moeten we de muur repareren en verven. Ultiem niet cool! Zelf word je ook kwaad als we dit bij jou thuis komen doen, dus beperk je tot het A4-tje.

Samengevat

Zorg ervoor dat escape rooms niet gebouwd hoeven te zijn als zo'n roestvrijstalen NS-toilet. Wees ook in escape rooms zuinig op andermans spullen!