Hoe speel je een escape room?

Deze tips direct toepassen?

Ga naar onze reserveringspagina om te kijken wanneer we kamers vrij hebben!

Ga je een escape room spelen en heb je wat tips nodig? Zoek dan niet verder, want alles dat je moet weten, staat hieronder beschreven. Na drie jaar achter de camera's weten we ondertussen aardig wat wel en wat niet werkt!

Doorzoek heel de kamer

Escape rooms bestaan uit puzzels waarvoor je moet denken, waarvoor je iets moet doen en/of waarvoor je dingen moet vinden. Het laatste is verreweg het makkelijkst en moet tóch gebeuren, dus doorzoek die kamer alsof je je portemonnee kwijt bent! Een hint vragen omdat je niet onder de bloempot keek is zó zonde.

Werk niet met z'n allen tegelijk aan één puzzel

Heb je ooit wel eens een voetbalwedstrijd van F-jes gezien? Die als een Romeinse schildpadformatie achter de bal aan renden? Tien tegen één dat je toen dacht dat het één en ander tactisch sterker aan te pakken was. Ook in een escape room is dit een veel gemaakte fout. Twee mensen zitten te puzzelen, drie staan er omheen zwijgzaam mee te kijken of te ouwehoeren en een veelheid aan onopgeloste puzzels ligt stof te verzamelen. Ga dus op ontdekkingstocht als je feitelijk staat te niksen!

Werk niet teveel samen

Het tegenovergestelde komt ook voor natuurlijk. Jou en je collega's wordt een teambuildingsuitje opgedrongen en je moet een escape room spelen. Vervelend! Je manager drukt jullie op het hart dat je het best naar je zin mag hebben, maar dat het vooral de bedoeling is dat je als een geolied team de deur uit wandelt. Dus het spel wordt aangevallen met... juist, diezelfde tergend saaie vergadertaktieken waar op de zaak elk beetje creativiteit resoluut de nek mee wordt omgedraaid. Meer communicatie dan "Ik kom er niet uit, heeft iemand een beter idee?" "Ja, we kunnen dit of dat proberen" "Doe het en laat weten of het lukt" hoeft er in een escape room niet te zijn. En op kantoor eigenlijk ook niet!

Stel jezelf die vraag

De meeste hints die we geven, zijn vragen waar iedereen onmiddelijk het antwoord op weet. In de kamer kom je bijvoorbeeld een weegschaal tegen waar een Franse vlag op zit geplakt. Tien minuten lang wordt vastgesteld dat het inderdaad een Franse vlag is. Dan komt de hint: "Wat in de kamer is typisch Frans?" en roept vier man in koor "Het beeldje van de Eiffeltoren!". Met de simpele vraag "Heeft iets een link met puntje puntje puntje?" kom je een heel eind!

Als je denkt dat je de oplossing hebt, probeer hem dan

Als we tien cent kregen voor elke keer dat we "Zie je wel, ik zei het toch?" te horen kregen, wanneer we na het vrijlaten een puzzel uitlegden, waren we multi... nou ja, konden we in ieder geval een keer goed naar de snackbar. Het is een beetje het beste stuurlui staan aan de wal principe. Iemand bedenkt iets, zegt het, niemand reageert erop en vervolgens is het huilen omdat "ik" het voorstelde, maar niemand er iets mee deed. Voer je plan dus altijd zelf uit, anders ben je net zo verantwoordelijk voor het niet ontsnappen als de rest!

Degene met de grootste mond is niet de slimste

In elke groep neemt iemand de leiding. En dat is goed, zolang hij de rest niet ondersneeuwt. Staat je vrouw (baas, vriend, etc...) te schreeuwen dat je niet in dat boek mag kijken omdat zij het al helemaal doorzocht heeft en er écht niets in zat? En is het zelfs maar een beetje logisch, dat de plank daar grandioos mis wordt geslagen? Dan is het waarschijnlijk tijd dat je haar gezag in twijfel trekt en rebelleert!

Doe mee

Lijkt het je leuker om de groep te observeren en ga je de rest daarom vanuit een hoekje zitten bekijken? Ze hebben je hulp hard nodig, dus beter doe je mee. Vind je sudoku niet leuk en denk je daarom dat een escape room toch niks voor jou is? Als je meedoet, verveel je jezelf in ieder geval niet. Ben je aan het puberen en wil je liever zitten pruilen om je ouders te irriteren? Als je een puzzel oplost, heb je tenminste bewijs dat je slimmer bent dan zij. Doe gewoon mee!

Denk niet dat je het toch niet snapt

Laatst vroeg iemand of ik één tip had voor het spelen van een escape room en ik zei zonder na te denken: "Zeg of denk nooit over jezelf dat je iets niet snapt, niet kunt of dat je dom bent. Vanaf dat moment kun je namelijk ook echt niks meer". Ze antwoordde "Dat is niets minder dan een levensfilosofie" en daar had ze gelijk in.

Stel jezelf de vraag: hoe groot is de kans dat je een puzzel oplost, als je zegt "Oh, dat is met getalletjes, daar snap ik niks van hoor" en hem direct weglegt? We zien het elke dag gebeuren en het stemt ons droevig. Ook omdat de puzzels makkelijk genoeg zijn om door vrijwel iedereen te kunnen worden opgelost.

Hou puzzels niet voor jezelf als je er niet uitkomt

Als een ekster die iets glimmends ziet stort je jezelf op een puzzel en je weet zeker dat je hem op kunt lossen. Niemand anders heeft jouw gaven en niemand anders hoeft dus van zijn bestaan te weten. Maar plotseling ben je 20 minuten verder en staat je hele team te lanterfanten omdat verder alles is opgelost. Wat ging hier fout?

Bijna elke opgave is in no-time op te lossen, maar je moet er maar net opkomen. Na vijf minuten proberen is wel duidelijk dat je de oplossing niet ziet en je er een vers stel hersens tegenaan moet gooien!

Ga niet bij de pakken neerzitten

Soms ben je lekker bezig, zitten wij al te juichen omdat we denken dat de recordtijd eraan gaat en blijkt er toch een puzzeltje te zijn waar je niet uitkomt. Je hebt een hint nodig en waarschijnlijk voor iets waarvan je je afvraagt hoe je dát over het hoofd kon zien. Ga dan niet met z'n allen zitten balen omdat je bewezen acht dat julllie slecht zijn. Je snapt zelf ook wel dat niet iedereen in de eerste tien minuten tien puzzels oplost, toch?

Maak geen slotjes op gevoel open

De kans is enorm dat je in een escape room cijfersloten tegenkomt. Deze zijn op drie manieren te openen: je lost de puzzel op en krijgt de code, je probeert alle mogelijke combinaties op volgorde of je opent ze op gevoel als een crimineel. (Kun je dat niet, leer dan op internet hoe je binnen 30 seconden elk cijferslot opent. Of voel je trots dat je een rechtschapen burger bent en laat het.) Het oplossen van de puzzel heeft de voorkeur. Je betaalt er immers voor. Alle codes proberen is geestdodend en kost enorm veel tijd, dus dat kan niet de bedoeling zijn. Bovendien heeft het dezelfde nadelen als optie nummer drie: je slaat één of meerdere puzzels over, je tijd telt niet meer, het spel verandert spontaan in een enorme chaos en iedereen haat je om uiteenlopende redenen.